8 листопада 2018 р.

9 клас

Синхронізація даних. Створення і використання спільних електронних закладок.  Канали новин.


Канали новин, або стрічки (англ. RSS — Really Simple Syndication, Rich­ Site Summary, RDF Site Summary), — це формати публікацій даних, призначених для відображення інформації, яка періодично оновлюється.

Створення і використання спільних електронних закладок

Спільні електронні закладки — це посилання, збережені за допомогою інтернет-сервісів.
Щоб створити закладку за допомогою додатка Google, потрібно:
  1. увійти до свого облікового запису Google;
  2. перейти за посиланням http://www.google.com.ua/bookmarks;
  3. вибрати команду Додати закладку;
  4. заповнити текстові поля;
  5. клацнути кнопку Додати закладку;
  6. для автоматичного надання спільного доступу до створених закладок клацнути кнопку Експортувати закладки.
Сервіс Google Keep



Для створення електронних закладок, що є аналогами звичайних закла­док, які створюють засобами браузера. Прикладом є сервіс Pocket, де можна зберігати посилання на сайти й отри­мувати до них доступ через телефон, планшет і комп’ютер, навіть без під­ключення до Інтернету. Іншим сервісом, який використовують для таких цілей, є Streme. За допомогою сервісу Streme можна створювати групи закладок, якими легко обмінюватися. Групи закладок можуть бути доступними тільки для читання, або їх можуть редагувати інші користувачі. Таким чином створюється спільнота навколо обраної теми. Streme автоматично визначає тип даних, на які створено заклад­ку — відео, аудіо та інші види мультимедіа, щоб подати їх у найзручні­ший спосіб. А це означає, що деякі інформаційні матеріали можна пере­глянути без переходу на сайт-джерело.
Онлайн-рідери NewsBlur, Good News, Gritwire, RSS.I.UA та ін. є зручними завдяки тому, що без встановлення додаткових програм надають користувачеві доступ до своєї підписки з будь-якого комп'ютера, під'єднаного до Інтернету. Для мобільних пристроїв існують спеціальні програми-клієнти: Feeddler RSS Reader (для iPad), MobileRSS (для iPhone), BeyondPod (для ОС Android) тощо.

Практична робота. Створення закладки за допомогою додатка Google.

  1. Увійти до облікового запису Google.
  2. Перейти за посиланням www.google.com.ua/bookmarks.
  3. Вибрати команду Додати закладку.
  4. Заповнити текстові поля.
  5. Клацнути кнопку Додати закладку.
  6. Для автоматичного надання спільного доступу до створених закладок клацнути кнопку Експортувати закладки.
Домашнє завдання

  1. Обговоріть, у чому подібність і відмінність кнопки RSS та кнопок Оповіщення й Підписатись
  2. на каналі Цікава наука (https://www.youtube.com/channel/UCMIVE71tHEUDkuw8tPxtzSQ/channels). Як зміниться адреса каналу після натиснення кнопок Оповіщення та Підписатись?
  3. Додайте в персональне сховище закладок 5 закладок на сайти, якими ви найчастіше користуєтесь. У сховищі закладок опишіть призначення та зміст сайта. Поділіться своїми закладками з друзями та перевірте, чи є у вас закладки на одні й ті самі ресурси. Зробіть висновок, чи можна вас вважати групою користувачів цих сервісів.

Немає коментарів:

Дописати коментар